Nyheter | Till nytta för industrin
Så ska ClassIC bli svenskt nav inom halvledardesign
Nu står det klart – Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, finansierar det multidisciplinära forskningscentrumet ClassIC med upp till totalt 60 miljoner under en sexårsperiod. Satsningen syftar till att bygga en forsknings- och utbildningsnod för design av halvledarsystem och därmed bidra till att stärka svensk akademi och industri på området.
"Trähus kräver kunskap och omsorg"
Året var 1994. Då hävdes förbudet mot flervåningshus med trästomme i Sverige. Efter närmare 30 år märks en ny byggboom i materialet som enligt forskningen nästan alltid är bättre ur klimatsynpunkt än stålet och betongen. Men LTH-professorn Sven Thelandersson varnar för trähusbyggandets fällor.
Strategiskt samarbete med Olle Engkvists Stiftelse: 100 MSEK till Nanolab Science Village
NanoLund vid Lunds universitet har etablerat ett strategiskt, långsiktigt samarbete med Olle Engkvists Stiftelse som avser att stödja utrustning till Nanolab Science Village med 100 MSEK fördelat över fem år.
Framtidens fasader kan bestå av skånska rester
I framtiden kan lokalt skördade byggmaterial bidra till att bygga fastigheter med betydligt lägre miljöpåverkan än i dag. I ett nytt projekt undersöks möjligheterna för ett cirkulärt fasadsystem som byggs med material som hampa, träfiber och fårull.
Mätningar av mikrovågsfotoner kan avslöja universums mysterier
Ville Maisi, universitetslektor i Fasta tillståndets fysik vid LTH och forskare inom NanoLund, tilldelas Europeiska forskningsrådets Consolidator Grant på 28 miljoner kronor för projektet QPHOTON. Forskningen som ska pågå i fem år handlar om att bygga mikrovågsdetektorer.
Tjugo år med Designcentrum
Ett möte i en kökssoffa med mycket kaffe och snus – och en donation på 250 miljoner kronor. Så kan sammankomsten summeras när Ingvar Kamprad träffade LTH:s rektor 1998 för att prata om framtiden för universitetets utbildning inom industridesign.
Så kan användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar öka
Lägre pris, större tillgång och bättre funktionalitet. Detta är de viktigaste faktorerna för att öka användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar enligt industrin. En ny studie från Lunds universitet sammanfattar 17 svenska företags tankar kring att byta ut den fossilbaserade plasten.
Klimatstressad skog ändrar doft
Att vandra i skogen är inte bara en naturupplevelse, det är också en doftsensation. Men en ändrad doft från träden kan vara ett tecken på att skogen är klimatstressad. Detta är resultat som forskare tar med sig in i ett nytt projekt som ska utvärdera konsekvenserna av ett förändrat skogsbruk. Forskningsprojektet koordineras av Lunds universitet och [...]
Framtidens flygbränsle får eget labb
Nu är labbet som tar oss närmare framtidens bioflygbränsle invigt. Jetmotorlabbet vid LTH gör det möjligt att i fullskala studera hur motorer påverkas av nya bränslen – kunskap som blir allt viktigare när fossila flygbränslen fasas ut och ersätts av mer hållbara alternativ.
Stora Guldmedaljen till Lars Samuelson vid LTH
Lars Samuelson, professor i nanoteknik och halvledarelektronik vid LTH och grundare av NanoLund, tilldelas Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Stora Guldmedalj för betydelsefulla insatser inom akademins verksamhetsfält. Priset delas ut av IVA:s beskyddare H.M. Konungen.