Nyheter | Till nytta för industrin
Om bilar kunde tala
Säkrare trafik, färre bilköer och minskade utsläpp. Det är målet när nästa generations självkörande bilar börjar samarbeta.
Luftig isolering i 3D-printat trä
Algoritmer och 3D-printing kommer att förändra både arkitekturen och arkitektens roll. Den övertygelsen har LTH-forskaren och arkitekten David Andréen, som låtit termitstacken visa vägen till en innovativ vägg.
Tung ”bajsmolekyl” kan ge plastflaskan flera liv
En ny, fossilfri, bioplast håller på att se dagens ljus. Enligt labb-experiment är den slitstarkare änbåde vanlig plast och annan bioplast och är potentiellt bättre skapt för återvinning.
Tall i tanken – hållbarare bilkörning med grön bensin
Uttrycket ”Sveriges gröna guld” har fått en ny innebörd. Skogen ska numera inte bara ge virke och papper – utan också rädda klimatet. Kemiteknikforskaren Christian Hulteberg har lyckats omvandla en restprodukt från pappersmassatillverkningen till en vätska som är kemiskt identiskt med bensin. År 2021 planeras denna svenska skogsbensin finnas på [...]
Kvantprickar direktomvandlar värme till el
En fråga som diskuterats bland fysiker i decennier är om det effektivt går att direktomvandla värme till el – utan mellanled. Nu vet vi svaret: det går! Forskare i nanoteknik har tagit fram en ny teknik och publicerar sina rön i Nature Nanotechnology vars omslag pryds av en illustration av tekniken. Detta gör att elproduktion bör kunna ske i sådan [...]
IT-säkerhet: Tre råd till industrin
Sårbarheter i mjukvara är en fara för samhället – eftersom stora, samhällsbärande system avsiktligt kan attackeras och slås ut. Av det skälet behöver industrier effektiva och robusta metoder för att hålla koll på sin mjukvara och identifiera nya sårbarheter. Här ger forskaren Martin Hell en kort skola i IT-säkerhet.
"Världsmarknad kan ligga för de industriella byggföretagens fötter"
Jerker Lessing är LTH-alumnen som idag är adjungerad professor vid Stanford University vid sidan av sitt arbete som forsknings- och utvecklingschef på bostadsföretaget BoKlok. Enligt honom saknas i Sverige insikten om att vi är ledande inom industriellt byggande och att det stora exportframgångar är möjliga.
"Klimatfrågan skär i industristatens hjärta"
Industrialiseringen hade förmodligen aldrig inträffat om det inte vore för kol och olja. Idag används också andra energikällor, men industrin står fortfarande för en fjärdedel av koldioxidutsläppen i Sverige. Här ger Max Åhman, docent i miljö- och energisystem, sin syn på industrins, politikens och individens roll i klimatomställningen.
Tre vägvisare till framtidens tillverkning
Jan-Eric Ståhl, professor i Industriell produktion, trivs på verkstadsgolvet och med samarbeten som kan resultera i att svensk industri behåller och stärker sin konkurrenskraft i världen. Här lyfter han tre forskningsprojekt som ger en vink om hur Sverige kan vara en föredömlig exportnation – och på alla kontinenter konkurrera med produkter som [...]