Nyheter | Till nytta för digitaliseringen
LTH lanserar profilområden för starkare svar på samhällsutmaningar
Nu lanserar LTH profilområden för sin samlade spetskompetens inom forskningen. Dessa tvärvetenskapliga områden ska bidra till ökad samverkan med näringslivet och samhället. Kraftsamlingen görs kring sju teman: aerosoler, AI och digitalisering, avancerade ljuskällor, cirkulär byggindustri, energiomställning, nanovetenskap och teknik för hälsa.
Ju fler uppkopplade prylar, desto större risk för hackerattacker
När tvättmaskinen, matbutikens kassasystem och cykelbanas lyktstolpar förvandlas till digitala funktioner blir vår vardag smidigare. Men när de uppdateras uppstår möjligheter för hackare att nästla sig in. Forskare undersöker hur luckorna kan tätas.
Maxar skörden med AI-teknik
Matematikprofessorn Kalle Åström studerar framtidens jordbruk med hjälp av artificiell intelligens, AI-teknik. Han tar fram matematiska modeller som optimerar skörden och bidrar till ett klimatvänligt lantbruk.
Nanoeletronikprofessor: ”Sverige kan ge ledande bidrag till kommande halvledarteknologier”
I Lund finns världsledande forskning inom både kretsdesign, nya material och algoritmer som utnyttjar egenskaperna för halvledarkomponenter. Här finns dessutom en stark infrastruktur för både grundforskning och nya innovationer, tillsammans med ett nära samarbete med industrin. För LTH och Lunds universitet innebär det en möjlighet att vara en [...]
Nytt samarbete mellan LTH och Volvo Cars: Ambitionen är hållbar tillväxt, innovation, attraktivitet och ökad konkurrenskraft
Lunds Tekniska Högskola och Volvo Cars har tecknat ett avtal för att stärka pågående forskningssamarbeten och identifiera nya områden för ömsesidig nytta och utveckling – och på det sättet bidra till hållbarhetslösningar. Partnerskapet fokuserar på fem områden: elektrifiering, trådlös kommunikation, säkerhetskritisk mjukvara, cirkulära material [...]
Stora anslag till forskning som ska lösa nordiska utmaningar
Elva projekt får finansiering av forskningsprogrammet Framtida utmaningar i Norden – människan, kulturen och samhället. Över 100 miljoner delas ut. Två av projekten leds från Lund.
AI kan både hjälpa och stjälpa förtroendet för vården
Artificiell intelligens kan spara tid i läkarens arbete att ställa diagnoser vilka också blir träffsäkrare. Men läkaren bör också förstå och kunna förklara datorns beslut för patienten, annars kan tilliten äventyras, menar AI-forskaren Stefan Larsson. Med AI ställs vi också inför ett vägval: Vill vi spegla eller förändra världen?
De ska säkra elnätet från säkerhetsintrång
För att spara energi kommer hushållen framöver bli alltmer uppkopplade och börja ”prata” med varandra så att inte allas element står på max samtidigt, exempelvis. Men med mer tillgänglig data ökar risken för säkerhets- och integritetsintrång, något som exempelvis skulle kunna leda till inbrott efter en hackad mätning av en villas minskade [...]
25 miljoner till konsten att se och styra elektroner
Tack vare en mångmiljonsatsning från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kan ett nytt forskningsprojekt i atomfysik LTH snart dra igång.
EU:s vädjan till videojättar avslöjar okunskap om internet
EU:s uppmaning till Youtube och Netflix häromveckan att sänka videokvaliteten för att undvika ett kraschat internet i Corona-tider var ganska onödig, enligt professorn i internetsystem Maria Kihl. ”Men för de båda streamingjättarna blev den ett utmärkt tillfälle att tjäna lite mer pengar”, säger hon.