Nyheter | Till nytta för digitaliseringen
25 prestigefyllda EU-miljoner till fysiker
Anne L’Huillier, professor i atomfysik vid LTH, får Europeiska forskningsrådets (ERC) Advanced Grant – för tredje gången.
ERC-anslag till att utforska udda kvanttillstånd
Martin Leijnse, forskare i fasta tillståndets fysik vid LTH och verksam inom NanoLund, får 1,5 miljoner euro i ett prestigefyllt ”ERC synergy grant”. Totalbeloppet på 10 miljoner euro, knappt 110 miljoner kronor, delar han med tre forskare från Köpenhamns universitet.
Osynligt band mellan elektroner banar väg för morgondagens kvantdatorer
Elektroner som flödar i parallella nanotrådar utan fysisk kontakt, är förbundna med varandra, visar en ny studie. Separerade elektroner leder dessutom till högre strömmar. Upptäckten bidrar till ökad chans för framtida genombrott inom kvantinformation och kvantdatorer.
96 miljoner till forskningsprojekt inom AI och autonoma system
Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse har beviljat 96 miljoner kronor till 16 forskningsprojekt för att studera hur artificiell intelligens och autonoma system påverkar vårt samhälle och våra beteenden. Projektet är tvärvetenskapligt och består av forskare inom robotik, filosofi och kognitionsvetenskap. Stefan Larsson, Institutionen för teknik [...]
Så blir vardagen trådlös med 5G
5G handlar inte bara om snabbare surf. En minst lika stor ”game changer” är att 5G gör mer kommunikation trådlös än idag. Forskaren Emma Fitzgerald listar prylarna som kan kopplas upp - och de tekniska utmaningar som först måste lösas för att förändringen verkligen ska hända.
Morrhår av tenn kortsluter satelliter och pacemakers
Satelliter, bilar, pacemakers och kärnkraftverk drabbas av tenn-whiskers. Morrhår av tenn. De riskerar att kortslutas, liksom datorer och andra elektronikprodukter. I en ny avhandling presenteras en förklaring: morrhåren börjar växa när kopparatomer förenas med tennatomer på kretskortet. Förhoppningsvis kan kunskapen bidra till att lösa ett problem [...]
"Här i Skåne har utvecklingen varit särskilt påtaglig"
Företag har anledning att dela med sig till sina konkurrenter och satsa på samarbeten kring öppen källkod – inte minst för att de tjänar på det själva. Det säger Per Runeson, professor vid Institutionen för datavetenskap.
En dammsugare som följer din minsta vink
Dammsugare som styr sig själva som en robot finns på marknaden men möts av viss skepsis. En orsak till det är att folk som inte använder sådana robotar är rädda att de ska ställa till problem i hemmet.Med anledning av det har Dmitrij Juzovitski, student i industridesign vid Lunds Tekniska Högskola skapat en prototyp till en dammsugare som kan [...]
Lyhörd låda ska ge färre strömavbrott
Nätbolaget Eon Elnät testar en ny mätutrustning som kan upptäcka strömavbrott - långt innan de inträffat. Förhoppningen är att den ska göra elavbrott till en sällsynt företeelse i framtiden. Tekniken har utvecklats av studenter och forskare vid LTH.– Den här mätutrustningen kan fånga upp oerhört korta elektriska störningar i kabelnätet, långt innan [...]
Drömmar, upptäckter – och digitalisering
Möjligheter, risker, etiska övervägningar. Det är spännande att befinna sig på LTH och vara med när vi tillsammans arbetar för digitalisering som är till nytta för oss människor! Det skriver LTH:s rektor Viktor Öwall i sin blogg.