Nyheter | LTH profilområde: Teknik för hälsa
LTH-forskare får Erna Ebelings pris 2024
Hanna Isaksson, professor i biomedicinsk teknik vid LTH, Lunds universitet, tilldelas Erna Ebelings pris 2024 för sin framstående forskning inom området biomekanik, med speciell tyngdpunkt på betydelsen vid diagnostik av sjukdomar som till exempel benskörhet och förståelsen av vävnaders uppbyggnad och sammansättning.
Lyckad konferens för Teknik för hälsa
Teknik för hälsas årliga konferens ägde rum den 19-20 september 2024.
Den enes arbetsplats, den andres hem
Hur lång tid tar det att trösta en människa? Måste ägget stekas i stället för att kokas? Lunds universitets magasin (LUM) har bjudit in till ett samtal med hemtjänstforskare från Socialhögskolan och LTH. Det är första gången de träffas och diskussionen handlar om stress, ansvar och delaktighet. Deras gemensamma mål är en bättre hemtjänst, men de [...]
Ny metod ger hopp om färre frakturer
Tusen svenskar skulle kunna skonas från höftfraktur varje år om en ny metod för att identifiera risken för benskörhetsfrakturer införs i vården. Det menar forskarna vid LTH, Lunds universitet som står bakom den nya 3D-simuleringsmetoden. Resultaten har nyligen publicerats i Journal of Bone and Mineral Research.
Gruvor och hemtjänst i fokus när arbetsmiljöforskningen får miljonanslag
Nu tilldelas tio projekt inom arbetsmiljöområdet 34 miljoner kronor från AFA Försäkring. Två av projekten leds från LTH och handlar om gruvarbetares, metallåtervinnares och hemtjänstchefers arbetsmiljö.
ERC Proof of Concept grant för forskning om att sortera celler med ultraljud
Per Augustsson, docent i biomedicinsk teknik, får ERC Proof of Concept Grant för sitt arbete med att undersöka hur vätskor och celler beter sig i ett ljudfält.
LTH lanserar profilområden för starkare svar på samhällsutmaningar
Nu lanserar LTH profilområden för sin samlade spetskompetens inom forskningen. Dessa tvärvetenskapliga områden ska bidra till ökad samverkan med näringslivet och samhället. Kraftsamlingen görs kring sju teman: aerosoler, AI och digitalisering, avancerade ljuskällor, cirkulär byggindustri, energiomställning, nanovetenskap och teknik för hälsa.
Ny kunskap om viruspartiklar i luften kan minska smittspridning på sjukhus
Risken att exponeras för viruspartiklar från covid-19 ökar ju närmare en patient man befinner sig, ju mer smitta en patient bär på och om ventilationen är otillräcklig. Mätningar av virus i luften på sjukhus som gjorts av forskare vid Lunds universitet ger ny kunskap om hur man bäst anpassar vården för att minska risken för smittspridning. [...]