Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | LTH:s profilområden

18 december 2024

Fem projekt tilldelas 18 miljoner kronor från Afa Försäkring för forskning som gör nytta i arbetslivet – två av dem hör till LTH och handlar om luftmiljö vid återvinning av ballastmaterial och luftkvalitet i energieffektiva badanläggningar. Forskarna bakom projekten är Jenny Rissler, aerosolteknologi och Stephen Burke, byggnadsfysik.

13 december 2024

När forskarna från LTH passerar gränsen till landet Bhutan är lugnet och stillheten det första som slår dem. Men det är inte bara naturens ro som lockar, de är här för att fördjupa samarbetet mellan svensk ingenjörskunskap och bhutanesisk hållbarhetsfilosofi – ett internationellt utbyte som pågått i tio år.

12 december 2024

Elektrifierade transporter är en nyckel till samhällets gröna omställning – men kan de också stärka vårt elsystem och göra det mer robust i tider av kris? Ett nytt projekt, finansierat av Energimyndigheten och lett av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med RISE och LTH, undersöker just detta.

3 december 2024

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har valt in ytterligare 41 nya svenska och internationella ledamöter. Ledamöterna är framstående forskare och experter från både näringslivet och den offentliga sektorn, och tre av dem kommer från LTH.

3 december 2024

Per Augustsson, Enrico Ronchi och Mikkel Brydegaard har tilldelats det prestigefyllda anslaget ERC Consolidator Grant.

3 december 2024

Kavan Javanroodi får ”Karriärstöd för forskare tidigt i karriären” – 5 miljoner kronor från FORMAS.

29 november 2024

Kommunal hemsjukvård är en central del av den svenska vårdkedjan, men det är en arbetsmiljö som sällan belyses. Ny forskning lyfter fram en komplex verklighet för sjuksköterskan inom hemsjukvården, en verklighet som kräver en förmåga att navigera mellan patienter och vårdgivare på olika nivåer. En av slutsatserna är att förbättringar i personalens [...]

26 november 2024

En grön omställning till ett klimatneutralt energisystem kan bidra till en minskning av luftföroreningar på arbetsplatser, men det kommer också uppstå nya typer av föroreningar. Vilka är föroreningarna – och hur påverkar de människans hälsa? Lundaforskarna Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, och Karin Broberg, professor i arbets- och [...]

26 november 2024

Med en fusion av konst och arkitektur tog organiska former, videoinstallationer och grafiska strukturer plats på Skissernas museum. I utställningen utforskade Institutionen för Arkitektur och byggd miljö – som början på ett bredare samtal – vilken roll konstnärlig forskning spelar i arkitekturen, och hur byggnadskonsten speglar vår samtid.

25 november 2024

Koldioxidinfångning och kartläggning av urskogar står i fokus när ”Jan Hain Stiftelse för Vetenskaplig Teknisk forskning inom miljö och klimat” utser 2024-års stipendiater: Helena Svensson, docent i kemiteknik och Anders Ahlström, docent i naturgeografi och ekosystemvetenskap. Stiftelsen är en av fyra inom Hain Stiftelser – och ytterligare nio [...]