Nyheter | LTH:s profilområden
Lunds universitet i nytt FN-samarbete om vatten
Lunds universitet och FN:s universitet för vatten, miljö och hälsa etablerar en gemensam hubb med fokus på vatten. Satsningen ska stärka Lunds universitets koppling till FN, men också erbjuda ett unikt FN-spår för studenter.
Doktorander presenterar avhandlingar kopplade till energiomställning
Under oktober har flera doktorander presenterat sina avhandlingar med koppling till energiomställning. Här följer en sammanfattning av de nya avhandlingarna.
”Hur många av er är rädda för batterier?”
LTH-forskaren Elna Heimdal Nilsson inledde sin föreläsning under Framtidsdagarna med just den frågan – ”Hur många av er är rädda för batterier?” – och det visade sig att publiken inte var särskilt rädd. I sin presentation ”Batterisering – säkerheten kring framtidens Li-jon batterier” delade hon med sig av den senaste forskningen kring batteriteknik [...]
LTH-forskare får Erna Ebelings pris 2024
Hanna Isaksson, professor i biomedicinsk teknik vid LTH, Lunds universitet, tilldelas Erna Ebelings pris 2024 för sin framstående forskning inom området biomekanik, med speciell tyngdpunkt på betydelsen vid diagnostik av sjukdomar som till exempel benskörhet och förståelsen av vävnaders uppbyggnad och sammansättning.
Hallå där, Martin Andersson – berätta om er resa mot ett kompetenscentrum
I mitten av september höll professor Martin Andersson ett lunchseminarium om kompetenscentret AdTherM, inom vilket han även är biträdande föreståndare. Seminariet lockade 25 deltagare från profilområdet Energiomställningen och fokuserade på hur kompetenscentret skapades samt hur det är organiserat.
Bättre mjukvara behöver bättre programmeringsverktyg
För att skapa bättre mjukvara behövs bättre programmeringsverktyg som kan hjälpa icke-programmerare att programmera. Det konstaterar Emma Söderberg, universitetslektor i programvaruteknik vid LTH och en av koordinatorerna för LTH:s profilområde AI och digitalisering.
Lyckad konferens för Teknik för hälsa
Teknik för hälsas årliga konferens ägde rum den 19-20 september 2024.
WISE-anslag till fyra projekt vid fysiska institutionen
Fyra doktorand- och postdoktorprojekt vid fysiska institutionen beviljas medel inom den andra akademiska utlysningen från WISE. Totalt får 54 projekt inom landet dela på 166 miljoner kronor.
Energiomställningen satsar på kommunikation
Energiomställningen hälsar en ny medarbetare välkommen till sin arbetsgrupp: Cecilia Schubert, kommunikatör.
NY AVHANDLING: Att omvandla en syntetisk värld – den politiska ekonomin i petrokemiska omställningar
Den petrokemiska industrin spelar en avgörande roll i att förvandla kolväten till plast och andra syntetiska material, vilket gör den till en av de största anledningarna till att efterfrågan på olja ökar. Men industrin står inför ett växande tryck att förändras, eftersom den bidrar till det som kallas "trippelkrisen" – klimatförändringar, [...]