Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | LTH profilområde: Nanovetenskap och halvledarteknologi

28 december 2024

Vintersäsongens virus har slagit till – och covid-19 är fortsatt en del av vardagen. Men till skillnad från under pandemin har vi nu mer kunskap om hur viruset sprids via utandningsluften. Forskningsresultat från Lunds universitet visar att det räcker med några minuter i samma rum som en smittad person för att själv få viruset.

18 december 2024

Fem projekt tilldelas 18 miljoner kronor från Afa Försäkring för forskning som gör nytta i arbetslivet – två av dem hör till LTH och handlar om luftmiljö vid återvinning av ballastmaterial och luftkvalitet i energieffektiva badanläggningar. Forskarna bakom projekten är Jenny Rissler, aerosolteknologi och Stephen Burke, byggnadsfysik.

3 december 2024

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har valt in ytterligare 41 nya svenska och internationella ledamöter. Ledamöterna är framstående forskare och experter från både näringslivet och den offentliga sektorn, och tre av dem kommer från LTH.

3 december 2024

Per Augustsson, Enrico Ronchi och Mikkel Brydegaard har tilldelats det prestigefyllda anslaget ERC Consolidator Grant.

26 november 2024

En grön omställning till ett klimatneutralt energisystem kan bidra till en minskning av luftföroreningar på arbetsplatser, men det kommer också uppstå nya typer av föroreningar. Vilka är föroreningarna – och hur påverkar de människans hälsa? Lundaforskarna Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, och Karin Broberg, professor i arbets- och [...]

19 november 2024

Varje år sedan 2019 ställer Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, samman en lista över aktuella svenska forskningsprojekt med potential att skapa nytta, 100-listan. I år kom nio forskningsprojekt från Lunds universitet med på listan – flera av dem har sin hemvist på LTH.

20 september 2024

Fyra doktorand- och postdoktorprojekt vid fysiska institutionen beviljas medel inom den andra akademiska utlysningen från WISE. Totalt får 54 projekt inom landet dela på 166 miljoner kronor.

8 juli 2024

Ett rundabordssamtal om halvledare stod på agendan i Almedalen. Diskussionen, som LTH vid Lunds universitet stod värd för, tog upp hur Sverige kan bidra till satsningarna som görs i Europa. En av slutsatserna under samtalet var ”ju krispigare agenda – desto mer policypåverkan”.

27 maj 2024

Den 17 maj arrangerade profilområde Energiomställningen ett lunchseminarium där kollegor från profilområdet Nanovetenskap och halvledarteknologi var inbjudna. Syftet med seminariet var att lära sig mer om nanovetenskap och deras profilområdesarbete samt att identifiera potentiella samarbetsmöjligheter mellan de två områdena.

22 mars 2024

Årets tech-tjej 2024 är LTH-studenten Marina Peltonen. Hon läser både teknisk nanovetenskap på LTH och biomedicin på Lunds universitet. Priset "Årets tech-tjej" har delats ut i över två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning eller karriär inom tech.