I detta nyhetsbrev
- Introduktion av profilområdets koordinator
- Inbjudan till LUCRIS workshop 26 september
- Event: Akademin, företag och kommun samarbetar kring vätgas
- Compel får en hemsida
- Läs senaste nyheterna
- Kommande seminarier och evenemang
Nyhetsbrev 2024:1 från profilområdet Energiomställningen
Olof Samuelsson, koordinator för profilområdet, gör nedslag i händelser från våren och blickar framåt mot höstens aktiviteter.
Efter en sommar fylld av välförtjänt vila är vi nu tillbaka och ser fram emot höstens många spännande aktiviteter och samarbeten. Hösten markerar en nystart för oss, med flera viktiga initiativ och evenemang på agendan. Vi har en rad lunchseminarier inplanerade, spännande forskning på gång och nya möjligheter att knyta kontakter inom och utanför Lunds universitet.
Jag vill inleda detta första nyhetsbrev med att berätta att vi har förstärkt profilområdet med kommunikatör Cecilia Schubert. Cecilia Schubert kommer att stötta profilområdet och Compel i olika kommunikationsinsatser. Ett exempel är att hon har startat och ansvarar för vår LinkedIn-sida. Jag uppmuntrar er att följa och interagera med den för att hjälpa till att sprida vår forskning och våra aktiviteter till en bredare publik. Cecilia Schubert har också arbetat med information till våra medlemmar som har resulterat i vårt nyhetsbrev som ska komma ut på regelbunden basis.
Vårens arbete har lagt en stark grund för höstens framsteg. I januari samlades vi på Mossbylund, vilket gav oss möjlighet att se helheten i vårt arbete och möjliggjort våra framsteg under våren. Ett av de viktigaste resultaten från träffen var starten på vårt doktorandnätverk. Här vill jag tacka Gabriel Malmer, som håller ihop trådarna för nätverket tillsammans med några andra doktorander.
Vi har under våren arbetat intensivt med att integrera Compel i profilområdet, och det börjar äntligen falla på plats. Compel@LU går också framåt med en nyligen lanserad webbsida. Gruppen håller också på att formera sig, och i slutet av augusti höll vi ett uppstartsmöte för Compel vid Lunds universitet, som erbjöd möjlighet för deltagarna att lära känna varandra och sätta fokus på fler samarbeten. Under tidig september deltog några ur gruppen i ett nationellt Compel-event i Uppsala tillsammans med våra partners vid Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet. Vi ser även fram emot Lunds universitets Framtidsdagar 16–17 oktober, där projektkoordinator för Compel i Lund, Elna Heimdal Nilsson, ska tala om batterisäkerhet i framtidens städer – ett ämne som blir allt viktigare i takt med att elektrifieringen ökar. Hoppas ni kommer och ser henne på scen. Mer information kommer.
Samtidigt som regeringen förra hösten aviserade Compel med extra forskningsmedel för batteriforskning och elektrifiering, gjordes en motsvarande satsning på utbildning. Under rubriken Ingenjörslandet Sverige har Lunds universitet, främst LTH, Uppsala universitet och Chalmers, fått ökad tilldelning för att utbilda fler civilingenjörer, vilket vi är mycket stolta över. Energiomställningen har haft utbildning som en del av sitt uppdrag från start, och vi har redan arbetat aktivt för att öka antalet civilingenjörer inom energiområdet. Profilområdet gav i uppdrag åt programplanerare Åsa Vestergren att samla en arbetsgrupp bestående av de programledningar som har valt ut vilka civilingenjörsutbildningar som får fler platser i denna termins antagning.
I augusti avslutade representanter från vårt fokusområde ”Energilager och sektorkoppling” ett projekt tillsammans med Trelleborgs kommun och Lund University Commissioned Education (LUCE) kallat "Kompetensfonden Trelleborg – fokus vätgas”. Projektet avslutades med ett event bestående av representanter från Energimyndigheten, samt energibolagen Trelleborgs Energi AB, Öresundskraft och Kraftringen. Våra forskare berättade om resultat från två examensjobb, som visade hur viktigt batterikomponenten är i vätgasproduktionssystemet.
I höst ser vi fram emot flera viktiga aktiviteter. Vi har fyra lunchseminarier inplanerade, där vårt första hölls redan den 13 september med fokus på AdTherM, ett kompetenscenter inom termiska processer. Glöm inte att boka in de kommande seminarierna den 18 oktober, 15 november och 13 december. Den 18 oktober kommer vi få en presentation från Patrick Lauenburg från E.ON, vilket vi ser fram emot.
Ledningsgruppen hade dessutom sitt uppstartsmöte i augusti, där vi identifierade de viktigaste områdena att fokusera på och de aktiviteter som krävs för att öka vår närvaro och synlighet samt sätta Energiomställningen på kartan.
Tack för ert engagemang! Jag ser fram emot en händelserik höst där vi alla aktivt arbetar för en hållbar och fossilfri framtid. Vi ses på kommande möten, seminarier och evenemang!
Olof Samuelsson, koordinator för profilområdet Energiomställningen
LUCRIS-workshop
Varmt välkommen till Energiomställningens LUCRIS-workshop!
När: 26 september
Tid: kl. 10-12
Var: Astronomihuset - Andromeda/Cassiopeia, Sölvegatan 27, Lund
Delta i LUCRIS-workshop med Andreas Karman, bibliotekarie vid LTH, för hur du bäst navigerar i universitetets forskningsportal. Målet är att alla medlemmar i profilområdet Energiomställningen och alla tillhörande forskningsgrupper och initiativ, ska ha en grundläggande profil på plats i forskningsportalen i slutet av året.
Anmäl dig till Cecilia Schubert. Fika serveras.
I detta nyhetsbrev
- Introduktion av profilområdets koordinator
- Inbjudan till LUCRIS workshop 26 september
- Event: Akademin, företag och kommun samarbetar kring vätgas
- Compel får en hemsida
- Läs senaste nyheterna
- Kommande seminarier och evenemang
Hur får vi rätt kompetens för vätgas i Skåne?
Energiomställningen satsar på kommunikation
Compel@LU får egen hemsida
Läs senaste nytt
Läs nyheterna på Energiomställningens webbplats för att få koll på forskningen inom profilområdet.
Nyheter Energiomställningen | LTH, Lunds Tekniska Högskola
Seminarier och evenemang
Håll utkik i kalendariet efter kommande lunchseminarier och evenemang.