Nyheter | LTH profilområde: Energiomställning

Effektivare utnyttjande av elnäten kan lindra elbristen
Elnätens avgörande roll har hamnat i skuggan av den heta debatten om vilka kraftslag som är bäst för att säkra elförsörjningen. Det anser LTH-forskaren Hannes Sonnsjö som i en ny rapport föreslår hur man kan effektivisera elnätet.

Compel i Almedalen 2024
Under Almedalsveckan medverkade Compel i ett samtal om framtidens forskning och utbildning: ”Ensam är stark? Behov av en samverkande svensk innovations- och kompetensförsörjningsstrategi”.

Årets aerosolforskare inom NOSA: Adam Kristensson
Adam Kristensson, forskare i förbränningsfysik och medlem i profilområdena Aerosoler och Energiomställningen, har tilldelats pris som årets aerosolforskare 2024 från NOSA. Priset delas ut för hans bidrag till aerosolforskning, både som tidigare NOSA-styrelseledamot, men också inom ACTRIS.

LTH-forskare på internationellt utbyte i Bhutan
När forskarna från LTH passerar gränsen till landet Bhutan är lugnet och stillheten det första som slår dem. Men det är inte bara naturens ro som lockar, de är här för att fördjupa samarbetet mellan svensk ingenjörskunskap och bhutanesisk hållbarhetsfilosofi – ett internationellt utbyte som pågått i tio år.

I elsystemets tjänst: Hur kan elektrifierade transporter stötta vid kris?
Elektrifierade transporter är en nyckel till samhällets gröna omställning – men kan de också stärka vårt elsystem och göra det mer robust i tider av kris? Ett nytt projekt, finansierat av Energimyndigheten och lett av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med RISE och LTH, undersöker just detta.

Tre LTH-forskare får ERC Consolidator Grant
Per Augustsson, Enrico Ronchi och Mikkel Brydegaard har tilldelats det prestigefyllda anslaget ERC Consolidator Grant.

Hälsorisker i fokus under energisektorns gröna omställning – medel till arbetsmiljöforskning
En grön omställning till ett klimatneutralt energisystem kan bidra till en minskning av luftföroreningar på arbetsplatser, men det kommer också uppstå nya typer av föroreningar. Vilka är föroreningarna – och hur påverkar de människans hälsa? Lundaforskarna Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, och Karin Broberg, professor i arbets- och [...]

Koldioxidinfångning och urskogar i centrum när stipendiater utses av miljö- och klimatstiftelse
Koldioxidinfångning och kartläggning av urskogar står i fokus när ”Jan Hain Stiftelse för Vetenskaplig Teknisk forskning inom miljö och klimat” utser 2024-års stipendiater: Helena Svensson, docent i kemiteknik och Anders Ahlström, docent i naturgeografi och ekosystemvetenskap. Stiftelsen är en av fyra inom Hain Stiftelser – och ytterligare nio [...]

Flera LTH-initiativ med på IVA-listan för nyttiga projekt
Varje år sedan 2019 ställer Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, samman en lista över aktuella svenska forskningsprojekt med potential att skapa nytta, 100-listan. I år kom nio forskningsprojekt från Lunds universitet med på listan – flera av dem har sin hemvist på LTH.

Doktorander presenterar avhandlingar kopplade till energiomställning
Under oktober har flera doktorander presenterat sina avhandlingar med koppling till energiomställning. Här följer en sammanfattning av de nya avhandlingarna.