lu.se

Elektro- och informationsteknik

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Hackar för att hjälpa mänskligheten

2015-10-08

Johan Linåker, projektledare för Openhack på LTH

I början av december arrangeras ett så kallat hackathon på Lunds Tekniska Högskola. Då samlas omkring 200 personer med intresse för design och programmering i Kårhuset för att under en helg ta fram lösningar som hjälper andra människor – genom programmering och öppen källkod. Deltagarna ställs inför utmaningar som flyktingkatastrofen i Syrien och jordbävningskatastrofen i Nepal, och målet är att ta fram användbara lösningar.

Fem snabba frågor till Johan Linåker, doktorand i datavetenskap vid Lunds Tekniska Högskola och projektledare för Openhack:

Vad är Openhack?

– Det är ett hackaton där vi vill samla design- och programmeringskunniga men även idésprutor - huvudsaken är att man är motiverad. Målet är att utveckla potentiella lösningar som kan underlätta och hjälpa till vid humanitära problem som förekommer både globalt och lokalt. Naturkatastrofer öppnar upp för många scenarier men även mer dagsaktuella ämnen som flyktingkrisen som just nu pågår genom Europa.

Varför gör ni detta?

– Vi vill visa hur teknik och dataintresserade personer kan jobba volontärt och göra skillnad direkt hemifrån med hjälp av öppen källkod. Genom att program, appar och tjänster utvecklas öppet kan slutanvändare och områdesexperter, men även andra utvecklare involveras över hela världen. Därigenom kan det som utvecklas för större spridning, anpassas bättre och göra större nytta.

Vilka står bakom?

– Det började som en idé inom Ingenjörer utan gränser, men nu driver vi det genom ett community av medarrangörer, samarbetspartners, sponsorer och hjälporganisationer. LUFOSS - Lunds universitets fond för öppen källkod (som nu är öppet för nomineringar!) samt sektionerna för datateknik och teknisk fysik är bland annat väldigt involverade.

Vad händer under helgen?

– Deltagarna kommer antingen att hacka fram lösningar utifrån två befintliga projekt som har personal på plats, eller utveckla egna projekt utifrån ett problem eller scenario som de själva väljer och tror på. Det ena av de två befintliga projekten heter Ushahidi och är en crowdplattform utvecklad i Kenya ursprungligen för att hjälpa till i deras valövervakning, därefter har det vuxit och exempelvis använts vid flera naturkatastrofer. Det andra projektet heter Node-red och används för att utveckla kopplingar och funktionalitet inom Internet of Things.

Vad står på programmet under helgen?

– Deltagarna hälsas välkomna fredag kväll, och därefter sätter det igång och pågår till och med söndag. Då kommer vi efter lunch ha en prisceremoni för de bästa bidragen inom ett flertal kategorier. Under helgen kommer det att hållas aktiviteter, workshops och festligheter för att hjälpa och inspirera alla hela vägen fram. Hacket är öppet för alla, oavsett om man studerar, jobbar eller något däremellan! Och att delta är gratis!

Vad hoppas ni att evenemanget kommer att få för långsiktiga konsekvenser?
– Att folk får upp ögon och intresse för öppen källkod och att man även som teknik- och dataintresserad kan hjälpa till och göra en skillnad, både globalt och lokalt.

Läs mer om Openhack: http://www.openhack.io

Läs mer om LUFOSS - Lund University Fund for Open Source Software: http://www.lth.se/lufoss

Anders Frick