
En hyllning till elen och en LTH-personlighet som fyller jämnt
Temadagen om el äger rum för att hylla en 80-årig LTH-legendar. Det handlar om Sture Lindahl som bidragit till LTH:s verksamhet sedan 1970-talet och som nu fyller jämnt. Han var senast adjungerad professor i industriell elektroteknik och automation, och till hans ära träffas ett hundratal deltagare för att minnas, men också för att blicka framåt. [...]

"Det bästa huset byggs inte nytt"
FORSKARJAGET. Är det rätt att riva industri- och bostadshus? Nej. I stort sett aldrig. Det menar Ulla Janson, universitetslektor vid Avdelningen för installations- och klimatiseringslära och koordinator vid LTH-profilområdet Cirkulär byggindustri.

Student idag, världsförbättrare imorgon
Vad krävs av en framtida ingenjör inom samhällsbyggnad? Vilka skarpa förändringar ser ut att vänta och vilka stora problem kan vi förvänta oss att LTH:s studenter får ta sig an efter examen? Tre LTH-programledare spanar in i framtiden.

Chatta med botten!
Det talas mycket om ChatGPT just nu – en av de chattbaserade AI-tjänsterna som levererar svar på alla tänkbara frågor på några sekunder. Men den nya tekniken genererar inte endast svar, utan väcker också många frågor. För att få koll på vad alla pratar om har LUM provat chattbotten.

Ett recept för innovation och tillväxt
REKTORS BLOGG. För att lyckas nyttiggöra forskning och få fram innovationer som också stannar och skapar tillväxt i Sverige krävs fri forskning, långsiktighet, kompletta kunskapsmiljöer och framsynta riskkapitalister. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

Cirkulär omställning i sikte under innovationskonferens
Ett hundratal företag har samlats på initiativ av Tetra Pak och Lunds universitet för att staka ut vägen mot ett cirkulärt och hållbart samhälle. Aktörerna som träffas vid Innovation Roundtable’s innovationskonferens diskuterar lösningar som kan göra det möjligt för näringslivet att ställa om.

Stora investeringar krävs i städernas elnät för att klara extremväder
Tätbebyggda områden förstärker effekten av kraftiga temperaturökningar på grund av fenomenet med värmeöar i städerna. Detta gör städerna mer sårbara för extrema klimathändelser. Det kommer att krävas stora investeringar i elnäten för att klara av att kyla oss från värmeböljor och värma oss från köldknäppar. Det visar forskare från bland annat Lunds [...]

Snart inflyttning i nygamla M-huset
Då tornade de röda tegelbyggnaderna upp sig som en ensam vägg mot östra Lunds öppna åkrar. Nu är husen en knutpunkt mitt i kunskapsstråket som förbinder den inre staden med forskningsanläggningarna i utkanten av Brunnshög. Det handlar förstås om husen på LTH:s campus.

”Europa kan slippa naturgasen och värmas med spillvärme i stället”
I varje kommun finns livsmedelsbutiker, industrier och andra anläggningar som avger stora mängder restvärme som idag försvinner rakt upp i luften. Nu ska en del av denna oanvända värme forslas ut i fjärrvärmenäten och värma våra hus i stället. I en ny stadsdel i Lund har taxan kapats med en fjärdedel. Spillet är så stort att hela Europa hade kunnat [...]

"Arkitekturen får nya ansvarsområden"
Normer är i rörelse när arkitekter ska medverka till hållbara livsmiljöer där även kommande generationer – och fler arter än människan – ska få plats. Per-Johan Dahl, som är ny prefekt vid Institutionen för arkitektur och byggd miljö, skönjer två trender.