
Gruvor och hemtjänst i fokus när arbetsmiljöforskningen får miljonanslag
Nu tilldelas tio projekt inom arbetsmiljöområdet 34 miljoner kronor från AFA Försäkring. Två av projekten leds från LTH och handlar om gruvarbetares, metallåtervinnares och hemtjänstchefers arbetsmiljö.

Tretton lundaprojekt på prestigefylld topplista
Varje år sedan 2019 ställer Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, samman en lista över aktuella forskningsprojekt som har potential att skapa nytta, 100-listan. I år kom hela 13 forskningsprojekt från Lunds universitet med på listan. Lund bidrar därmed med flest projekt av alla universitet. Tio av dem har anknytning till LTH.

ERC Proof of Concept grant för forskning om att upptäcka äggstockscancer
Christelle Prinz, professor i fasta tillståndets fysik, får ERC Proof of Concept Grant för sin forskning om att skapa en kostnadseffektiv biosensordiagnostik för att tidigt kunna upptäcka äggstockscancer.

Nästa milstolpe för universitetets väg till Science Village: hyresvärd sökes
Nu inleds arbetet med att upphandla en hyresvärd som vill vara med och utveckla Nanolab Science Village. Det innebär ytterligare en milstolpe för Lunds universitets etablering på det framväxande Science Village – där tillverkning av nanomaterial och halvledarkomponenter blir granne med de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV.

Atmosfärsforskningen i Europa tar ännu ett kliv
ACTRIS är en europeisk toppmodern forskningsinfrastruktur inom atmosfärforskningen. Nu har Europeiska kommissionen fattat beslut om att även inrätta ett ACTRIS ERIC – ett konsortium för forskningsinfrastruktur kopplat till aerosoler, moln och reaktiva spårgaser med syfte att öka kunskapen om klimatförändringar och luftföroreningar. I konsortiet [...]

Exjobb om energifattigdom i Ukraina – och så kom kriget
Planen var att under mars 2022 åka tillbaka till Gammalsvenskby i Ukraina, med sikte på att förbättra inomhusmiljöer. Men efter 24 februari blev det tyst, inga djupintervjuer med byns invånare kunde göras. Viktor Kauranens exjobb om energiåtgärder och ventilation blev en annan sorts resa.

Så ska ClassIC bli svenskt nav inom halvledardesign
Nu står det klart – Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, finansierar det multidisciplinära forskningscentrumet ClassIC med upp till totalt 60 miljoner under en sexårsperiod. Satsningen syftar till att bygga en forsknings- och utbildningsnod för design av halvledarsystem och därmed bidra till att stärka svensk akademi och industri på området.

"Inga undantag borde göras från empatisk design"
BYGGDE VI RÄTT? Det finns ljus och det finns mörker. Även om vi idag ser många användarorienterade nybyggen och välgestaltade stadsdelar glöms användaren emellanåt bort. Det anser LTH-forskaren Kiran Maini Gerhardsson.

En hyllning till elen och en LTH-personlighet som fyller jämnt
Temadagen om el äger rum för att hylla en 80-årig LTH-legendar. Det handlar om Sture Lindahl som bidragit till LTH:s verksamhet sedan 1970-talet och som nu fyller jämnt. Han var senast adjungerad professor i industriell elektroteknik och automation, och till hans ära träffas ett hundratal deltagare för att minnas, men också för att blicka framåt. [...]

"Det bästa huset byggs inte nytt"
FORSKARJAGET. Är det rätt att riva industri- och bostadshus? Nej. I stort sett aldrig. Det menar Ulla Janson, universitetslektor vid Avdelningen för installations- och klimatiseringslära och koordinator vid LTH-profilområdet Cirkulär byggindustri.