Skip to main content

”Nu återstår inte ens Nobelpriset”

REKTORS BLOGG. Inte många dagar är som tisdagen 3 oktober. Nu delar vi glädjen över att Anne L’Huillier, professor i atomfysik vid LTH, tilldelas Nobelpriset i fysik 2023. Hur vi ska fira, studenter och anställda tillsammans med Anne, ber jag att få återkomma till.

– Published 4 October 2023

Vy från ovan när Anne L'Huillier gratuleras av studenter och anställda.
Nobelprisbeskedet vi på LTH och Lunds universitet sent ska glömma. Jubel när Anne L'Huillier träder ut ur Rydbergsalen. Foto: Luke Hankin

Vad blir ditt nästa steg, frågade en av journalisterna under gårdagens presskonferens som hölls i Rydbergsalen på Fysicum, bara någon timme efter att Anne L’Huillier fick samtalet från Kungl. Vetenskapsakademien och sedan, inför en skara studenter som tycks ha anat vad som var på gång, undervisade vidare.

– Nästa steg är att stanna där jag är, oavsett det som hände idag. Det är mitt mål, att fortsätta att forska och undervisa precis som jag gör idag, svarade Anne L’Huillier.

Passionen hos Anne L’Huillier för att undervisa studenter och forska för att lösa atomfysikens och elektronernas gåtor går inte att ta miste på. Det är svårt att finna orden för hur stolta och glada vi är att Anne L’Huillier nu välförtjänt, och efter att i flera år ha varit ”tippad”, får Nobelpriset i fysik.

Anne L’Huillier är en världsledande forskare med ett stort engagemang för våra studenter. För studenter, doktorander, forskare och anställda är hon ett föredöme med sin ödmjukhet, sin nyfikenhet och vilja att förstå och förbättra.

 

Under presskonferensen igår gav hon rådet till unga eller blivande forskare, som också de drivs av att förstå och förbättra, att hålla fast vid sin intuition och att inte ge sig förrän något okänt fått sin förklaring. ”Go for it!”, sade hon.

Som rektor på LTH vill jag betona vikten av excellenta forskningsmiljöer där vi har en långsiktig finansiering och avancerad infrastruktur för experimentell forskning. Det är så vi skapar möjligheter för banbrytande forskningsgenomslag och fortsatt nyfiken och dedikerad forskning. I dessa miljöer finns förutsättningar att utforska, göra misstag, göra om och testa nytt – på en resa som är både lång och krokig innan de riktigt stora genomslagen sker.

Exempel på forskningsinfrastrukturer i global framkant är naturligtvis MAX IV och ESS i Lund, och nu även det planerade nya nanolabbet – Nanolab Science Village – som fått viktig extern finansiering och kommer att lägga grund för ett blomstrande Science Village, som en del av LTH och Lunds universitet.

För Anne L’Huilliers del har högeffektlaserfaciliteten vid Lunds lasercentrum (LLC) varit en fast punkt. Där, på Fysicum, installeras just nu ett nytt och avancerat lasersystem som ger ännu bättre möjligheter att undersöka elektronernas rörelser. Anne är dessutom en nyckel till miljön genom sitt sätt att involvera sina doktorander och forskare i forskargruppen – det är så framgångsrika miljöer byggs.

 

Anne L’Huillier är Lunds universitets mest prisbelönta forskare. Hon har fått the Wolf Prize – som brukar kallas lilla Nobelpriset i fysik. När hon för en kort tid sedan tilldelades Lunds universitets guldmedalj sade rektor Erik Renström att det egentligen är det bara är Nobelpriset som återstår för henne.

Och nu återstår inte ens det!

Anne L'Huillier är den femte kvinnan att få Nobelpriset i fysik, där Marie Curie var den första, följd av Maria Goeppert-Mayer, Donna Strickland och Andrea M Ghez.

Student, lärare eller anställd – det kan vara svårt att tänka på annat än Nobelprisbeskedet vi sent ska glömma. Men jag antar att vi nu ska arbeta vidare, stärkta av Annes anda och glansen av det välförtjänta Priset:

Nyfiket, med envishet, intuition och ödmjukhet, för att förstå och förbättra.

 

Annika Olsson

Rektor LTH

Tre Nobelpristagare i fysik 2023

Årets Nobelpristagare i fysik – Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier – har demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi.