Hoppa till huvudinnehåll

Tekniskt basår

Förberedande utbildning · 1 år

Utbildningen

Vill du utbilda dig till högskoleingenjör, civilingenjör eller brandingenjör men saknar kurser som krävs för behörighet? På LTH vid Campus Helsingborg har du möjlighet att skaffa dig rätt förkunskaper. Utbildningen omfattar huvudsakligen matematik, fysik och kemi.

Tekniskt basår vänder sig till dig som saknar den särskilda behörigheten som krävs för att läsa på en teknisk högskola, men som har läst Matematik 2 på gymnasiet.

Basåret pågår under höst- och vårterminen och undervisningen är uppdelad i föreläsningar, övningar och laborationer. I början av utbildningen repeteras viktiga moment från Matematik 1 och 2. Samtidigt läser man in nya moment så att alla studenter har samma bakgrund inför Matematik 3c.

Innehåll

  • Matematik 3c
  • Matematik 4
  • Fysik 1-2
  • Kemi 1*
  • Teknisk orienteringskurs
  • Tillämpad kemi*

*Under basåret sker 6 kemilaborationer på Kemicentrum i Lund. (Kostnaderna för resor mellan Helsingborg och Lund står du som student själv för.) 

Betyg/godkänt basår

Godkänt Tekniskt basår uppnås när alla obligatoriska moment på basåret är godkända och examinerade på LTH. Betyget godkänd/underkänd sätts på varje kurs som ingår i basåret. Graderade betyg används ej på basåret. Det innebär att ditt meritvärde från gymnasiet inte påverkas av basåret.

Godkänt basår krävs för att platsgaranti till valfri högskoleingenjörsutbildning ska gälla.

Även om du tidigare läst någon av kurserna som ingår i basåret, måste du läsa om den och bli examinerad i kursen vid LTH, för att få ett godkänt basår.

Platsgaranti/fortsatta studier

Godkänt tekniskt basår ger platsgaranti till valfri högskoleingenjörsutbildning vid LTH, samt behörighet att söka civil- och brandingenjörsutbildningar.

Platsgarantin för att påbörja en högskoleingenjörsutbildning hösten samma år gäller under förutsättning att du sökt utbildningen senast 15 april via antagning.se och är godkänd på hela basåret senast mitten av juni. Platsgarantin gäller endast för höstterminen efter det läsår som du antagits till tekniskt basår.

Du kan välja mellan Datateknik, Elektroteknik med automation, Byggteknik med arkitektur och Byggteknik – järnvägsteknik.

LTH finns inte bara i Lund. Om du studerar till högskoleingenjör är din utbildningstid förlagd till LTH Ingenjörshögskolan i Helsingborg, som hittas på Lunds universitet, Campus Helsingborg.

Campus Helsingborg är en lärplats för många olika utbildningar där LTH Ingenjörshögskolan är en central del av verksamheten. Närmare 4 000 studenter läser här under ett och samma tak, vilket är cirka 10 procent av Lunds universitets studenter.

Campus Helsingborg präglas av gränsöverskridande utbildning och forskning i nära samverkan med företag och organisationer.

Campus Helsingborgs webbplats

LTH Ingenjörshögskolans webbplats

Studentliv och boende 

Som student vid Lunds universitet, Campus Helsingborg får du mycket studentliv. Förutom allt engagemang i Helsingborg finns aktiviteter i Lund, Malmö och Köpenhamn alltid runt knuten.

Livet som student på Campus Helsingborg (Campus Helsingborgs webbplats)

Helsingborg

Helsingborg är en av landets större städer med mer än 140 000 invånare i kommunen. Staden ligger alldeles vid havet med strandpromenaden inom nära räckhåll. Några minuters promenad bort från Campus Helsingborg finns centralstationen Knutpunkten med tåg, bussar och färjor.

Anmäl dig till utbildningen

Behörighet

Grundläggande behörighet

samt

Matematik 2a, 2b eller 2c

Intervjuer

William Marnfeldt. Foto.

Utbildningen är väldigt bred, vi lär oss att bygga kretsar, programmera och att räkna på alla möjliga typer av problem.

William Marnfeldt, student

E-huset känns idag som ett andra hem för William Marnfeldt. Han är samhällsvetaren som valde att byta bana och läste tekniskt basår. Idag studerar han till civilingenjör i elektroteknik. 

- Som en tidigare samhällsvetare, var det väldigt annorlunda att börja läsa naturvetenskapliga ämnen. Stundvis upplevde jag det som väldigt svårt, men vi fick oerhört mycket stöd. Lärarna var väldigt engagerade och stannade kvar och besvarade frågor. Det är måna om att se till att vi förstod det vi gjorde. När ett ämne väl satt sig så kunde jag nästan skratta över hur enkelt det kändes i efterhand. 

Efter tekniskt basår var det väldigt många alternativ som frestade honom, men tillslut föll valet på Elektroteknik.  

- Utbildningen verkade bred och användarbar. Allting tycks bestå av elektronik idag och det har alltid fascinerat mig att jag kan skriva ett e-mail genom att bara slå på en massa tangenter och klicka lite med musen. 

E-huset känns idag som ett andra hem, berättar William.

- Goda vänner, bra föreläsare och varierade kurser. Utbildningen är väldigt bred, vi lär oss att bygga kretsar, programmera och att räkna på alla möjliga typer av problem. Det roligaste är att se nya studenter kämpa med ett problem och inse hur enkelt det har blivit i efterhand. Det blir en omedelbar feedback på att man faktiskt har lärt sig någonting.

Vid sidan om studierna arbetar han som labbhandledare i programmering. Arbetet går ut på att hjälpa 
studenter med laborationerna och examinerar dem på momenten. 

- Det är en kombination av att hjälpa till och avgöra om uppgiften är avklarad. Vi får själva välja vilka tider vi kan tänka oss att jobba. På så sätt ser jag till att det aldrig krockar med föreläsningar eller övningstillfällen. Det fungerar utmärkt att kombinera med studierna och jag upplever det som väldigt värdefullt för att hålla mina kunskaper i ämnet färska.  

I framtiden övervägen William att stanna kvar på LTH och forska, i vad återstår att se. 
- Inom vad vet jag inte, jag har fortfarande så mycket mer att lära mig före det egentligen kommer på tal. Jag älskar dock miljön och det verkar roligt att få kombinera forskning, studier och att få lära ut. 

Läs hela Williams berättelse 
Dölj Williams berättelse 
Anton Hyllstam. Foto.

Basåret gav en bra grund i studieteknik. Det har verkligen varit till nytta nu när jag läser ingenjörsutbildningen.

Anton Hyllstam, student

Det var det gröna miljöhjärtat som avgjorde när Anton Hyllstam valde ingenjörsutbildning.

– Tågtrafiken är miljövänlig och det är säkert och bekvämt att åka tåg, säger han.

Innan Anton påbörjade utbildningen i järnvägsteknik läste han ett tekniskt basår vid Campus Helsingborg. Där fick han möjlighet att förbereda sig inför högskolestudierna och öva upp sitt logiska tänkande.

– Det har verkligen varit till nytta nu när jag läser ingenjörsutbildningen. Basåret gav en bra grund i studieteknik, säger Anton.

Han beskriver sig själv som en entreprenör med teknikintresse.

– Jag tycker om att engagera mig och vara spindeln i nätet. Drömjobbet är definitivt att bli gruppledare eller chef för att kunna leda och coacha andra. Det är ett mål som jag har bestämt mig för att komma till. Jag fastnade för järnvägsingenjör redan när jag läste basåret. Och det visade sig vara helt rätt val. Här på Campus Helsingborg är det en bra atmosfär, personligt och nära kontakt mellan studenterna.

Efter utbildningen vill Anton vara med och utveckla framtidens järnvägar, gärna som chef eller konsult. Men innan dess kan han tänka sig att arbeta som byggarbetsledare för att få erfarenhet av hur ett järnvägsbygge fungerar.

– Jag har tankar både på att jobba i Sverige och utomlands. Människor jag möter från järnvägsbranschen säger att de har glädje av att gå till arbetet varje dag. Det vill jag också uppnå.

Läs hela Antons berättelse 
Dölj Antons berättelse 
Anton Hyllstam. Foto.

Kontakt

Om du har frågor om meritpoäng, antagning och behörighet kontaktar du Lunds universiets centrala studievägledning.

Lunds universitets centrala studievägledning

Om du har du frågor om utbildningen och platsgarantin kontaktar du LTH:s karriär- och studievägledare. Se kontaktuppgifter här nedanför.

Ylva Oscarsson. Foto.

Ylva Oscarsson

Studie- och karriärvägledare / Programplanerare

info_helsingborg@lth.lu.se
042–35 67 25

 

Jenny Olsson. Foto.

Jenny Olsson

Programledare

jenny.olsson@math.lth.se

Lisa Jonsson. Foto.

Lisa Jonsson

Programplanerare

lisa.jonsson@lth.lu.se
046-222 09 03