Hoppa till huvudinnehåll

Civilingenjör i maskinteknik - teknisk design

300 högskolepoäng · 5 år · Civilingenjörsexamen

Utbildningen

Idag förutsätter vi att produkter och redskap ska vara lättillgängliga, begripliga och ergonomiska, men även framtagna ur ett hållbarhetsperspektiv. Design ses idag som ett självklart konkurrensmedel och det är avgörande att en produkt ska fungera väl men även har estetiska kvaliteter.

Maskinteknik med teknisk design är en utbildning som kombinerar klassisk maskinteknik med industridesign. Som student får du kunskap om produktutvecklingsprocessen där design och teknik står i fokus, och du får en stabil ingenjörsgrund att stå på.

Teknisk design är en civilingenjörsutbildning som blandar naturvetenskap och teknik med ett stort utbud av designrelaterade kurser av olika slag. Denna utbildning är för dig som är både kreativ och nyfiken men samtidigt intresserad av teknik, matematik och design.

Utbildningen i Maskinteknik med teknisk design förmedlar en helhetssyn på produktutvecklingsprocessen och samspelet mellan människan, produkten och omvärlden. En teknisk designer ska kunna hantera framtidens problematik inom produktutveckling utifrån ett brett perspektiv. Tanken är att mer teoretiska kurser varvas med praktiska såsom skissning och handfast prototypbygge i våra verkstäder. Detta för att både kunna ta fram, och inte minst visualisera, nya idéer och reflektera över dem. Detta ger dig en unik kombination där du som produktutvecklare kommer att ha en större förståelse av den funktionella delen och hur produkten möter människan, men samtidigt en teknisk förståelse för att möta och lösa tekniskt relaterade problem. 

Med design menas den process som inkluderar - men inte är begränsad till - att tillföra en produkt estetiska värden utöver den tekniska funktionen. Design kan leda till att användaren på ett bättre sätt förstår hur produkten ska användas, utformningen kan vara mer ergonomisk, eller mer samstämmig med ett företags särskilda marknadsprofil.

Karriär och framtid

Som färdig civilingenjör inom Maskinteknik med teknisk design kan du att kunna välja mellan en rad olika spännande arbeten inom olika branscher, i Sverige och utomlands. Du kan arbeta som bland annat produktchef, projektledare, produktutvecklare, designer, forskare eller starta ditt eget företag runt en produktidé.

Bred utbildning som lönar sig

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.

Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 59 400 kronor.

Utbildningen spänner över många olika teknikområden och inslaget av designrelaterade kurser är stort, vilket ger utbildningen en unik profil. På programmet blandas kunskap och forskning inom naturvetenskap, teknik och design. Du får träna upp din förmåga att arbeta kreativt och systematiskt med att utveckla och utforma produkter.

I början av utbildningen läser du grundläggande ämnen inom naturvetenskap och maskinteknik tillsammans med övriga maskinteknikstudenter. Successivt från hösten i årskurs 1 ökar inslaget av designrelaterade kurser.

Under utbildningen genomför du flera projekt. Här får du möjlighet att tillämpa och fördjupa dina kunskaper och färdigheter och träna upp din förmåga att arbeta kreativt och systematiskt med att utveckla och utforma produkter.

Under de två avslutande åren finns möjlighet till fördjupning inom olika områden. För dig som är intresserad av medicin teknik och produkter för funktionsnedsatta finns fördjupningen medicin/rehab. Du kan också välja att fördjupa dig inom energi/miljö med fokusering på ett hållbart samhälle eller kurser i produktutveckling och design som ytterligare stärker ditt kunnande inom utveckling av nya produkter.

Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. 

Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.  

Utbildningen i Maskinteknik med teknisk design lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:

  • Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Hållbar konsumtion och produktion

Anmäl dig till utbildningen

Behörighet

Grundläggande behörighet

samt

  • Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)
  • Fysik 2
  • Kemi 1

Examen

Civilingenjörsexamen i Maskinteknik med teknisk design
Master of Science in Engineering, Mechanical Engineering with Industrial Design

Intervjuer

Stina Martin. Foto.

Det bästa med min utbildning är kombinationen av rena ingenjörskurser med designkurser som interaktionsdesign, estetik och designprojekt.

Stina Martin, student

Att få vara kreativ och skapa är något som länge legat Stina Martin varmt om hjärtat. Av en ren slump hittade Stina utbildningen Maskinteknik med teknik design på LTH i lund. Det var programmets designkurser som lockade henne, samt tanken på att flytta från Stockholm till en ny stad.

Det bästa med min utbildning är kombinationen av rena ingenjörskurser med designkurser som interaktionsdesign, estetik och designprojekt. Jag blir en produktutvecklare som inte bara förstår kundens behov, utan även tekniken bakom den.

Att vara student på LTH är väldigt kul, Lund är en fantastisk studentstad. Jag har varit engagerad inom Maskinsektionen, som är en del av teknologkåren, och då främst inom Näringslivsutskottet som arbetar med att föra näringslivet närmare studenterna. När jag var ordförande satt jag även med i Maskinsektionens styrelse som jobbar för att alla studenter som tillhör sektionen ska få en så rolig och givande studietid som möjligt.

I framtiden skulle jag gärna vilja arbeta med UX-design, vilket innebär designarbete som förbättrar användarnas upplevelse av en produkt eller tjänst. Intresset har vuxit fram under åren, bland annat efter att jag läst kurser inom interaktionsdesign och ergonomi. Jag har även läst en kurs inom Ingenjörsinriktad yrkesträning*, där jag gjorde ett internship på ÅR-Cartons utvecklingsavdelning. Under min tid på praktiken utvecklade jag förpackningars design och funktion, med fokus på användarvänlighet. Tiden där blev en bekräftelse på att UX-design är det område jag vill arbeta inom i framtiden.

Läs hela Stinas berättelse 
Dölj Stinas berättelse 
Emelie Strömshed. Foto.

Jag jobbar med att designa människor kan man säga, skrattar Emelie. Det finns så mycket fantastiskt man kan göra i ett användningsområde där teknik och 3D-printing kommer tillrätta.

Emelie Strömshed, medgrundare och designer, Anatomic Studios

Hon kallar sig en slow starter. Efter gymnasiet gjorde Emelie Strömshed ett aktivt val att resa, jobba och bo utomlands. Fyra år senare var det dags.

–Jag har alltid vetat att jag skulle plugga vidare på universitet. Jag älskar att vara hands on och att vara kreativ. Samtidigt märkte jag att jag hade en fallenhet för matte och naturvetenskap, teknik lockade också. När det började bli dags för universitet började jag titta på utbildningar, jag hade min bror i och tyckte att det var en väldigt fin stad, så jag visste att det var dit flytten skulle gå.

Hon lusläste alla beskrivningar av civilingenjörsutbildningarna och fastnade för maskinteknik - teknisk design. Även en vän som pluggade teknisk design i Luleå pratade gott om ämnet.

–Kreativitet, industridesign och klassisk maskinteknik som grund tilltalade mig väldigt mycket. Det viktigaste jag fick med mig från utbildningen är nog problemlösningsförmågan, de lärde ut en metodik som är mycket värdefull.

När hon gjorde sin master intresserade hon sig mer och mer för proteser. Idag är hon egenföretagare inom området och har varit det sedan examen.

– Min approach till teknik är att den ska användas där den gör nytta och bidrar till att förbättra och underlätta människors vardag. För mig är medicinteknik och proteser de optimala områdena där tekniken verkligen gör skillnad och skapar så mycket värde för användarna.

I samtal med professorerna matchade Emelie till slut rätt i ett projekt där hon kunde arbeta med fokus på armproteser och där hon kunde ta fram en digital process för att skräddarsy armproteser med hjälp av olika typer av 3D-teknik. 

Under masteruppsatsen fick hon hjälp av professorn på IKDC som var specialist på 3D-printing och sedan en forskare på elektroteknik som höll på med robotstyrda armproteser. Sedan fick hon kontakt med en ortopedingenjör på ortopedtekniska avdelningen på sjukhuset i Lund som jobbar med att bygga proteser och träffa patienter. I sitt arbete hade han tagit fram ett slags kosmetiskt koncept som klickas fast på benprotesen. Emelie och ortopedingenjören såg synergier, teamade ihop och sitter sedan dess på MINC i Malmö.

– Vi jobbar i ett gränsland mellan områden som väldigt sällan annars möts och det tycker jag är jättespännande! När man pratar proteser, tänker många att vi är ett medtech-företag, men det är vi inte. Man kan säga att vi förvandlar en medtech-produkt, ett hjälpmedel till att bli en modeaccessoar så att det blir en helt annan känsla att bära protesen. 

– Jag jobbar med att designa människor kan man säga, skrattar Emelie. Det finns så mycket fantastiskt man kan göra i ett användningsområde där teknik och 3D-printing kommer tillrätta. Det blir väldigt konkret och tilltalande hur jag använder verktygen. Jag älskar design och mode, framförallt mode som ett sätt att uttrycka sig på, så att även kunna addera de bitarna till mitt arbete och hjälpa användare att uttrycka sin stil genom sitt hjälpmedel, känns extra värdefullt. 

På frågan om vad som är det bästa med jobbet svarar Emelie att hon gör det hon verkligen brinner för – att vara kreativ och att kunna göra något bra för en annan människa.

– Det är allt vad jag någonsin önskat att jobba med och jag kan göra det med friheten att vara min egen, det är värt så himla mycket. Flexibiliteten med det lilla företaget innebär också en stor variation i arbetsuppgifterna – den helheten hade jag inte fått någon annan stans.

Emelies tips till blivande studenter:

– Gillar du kombinationen teori och praktik är teknisk design klockren. Dra nytta av tiden i Lund och de kontakter som skapas, engagera dig! Var inte rädd att prata med forskare verksamma inom områden du är intresserad av, använd de valbara poängen för att välja det som verkar kul. Åk på utbyte om möjligheten finns, det var väldigt givande!

Läs hela Emelies berättelse 
Dölj Emelies berättelse 
Emelie Strömshed. Foto.

Kurser

Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.

Läro- och timplanen på Studentwebben LTH

Ämnesområden

  • Matematik 12%
  • Teknisk design 23%
  • Elektroteknik 3%
  • Breddade ämneskunskaper 20%
  • Fysik 2%
  • Maskinteknik 20%
  • Examensarbete och valfria kurser 20%

Kontakt

Gunilla Persson. Foto.

Gunilla Persson

Studie- och karriärvägledare

gunilla.persson@lth.lu.se
046–222 84 93

 

Sara Pereira. Foto.

Sara Pereira

Internationell koordinator

sara.pereira@lth.lu.se
046-222 92 45

 

Lisa Jonsson. Foto.

Lisa Jonsson

Programplanerare

lisa.jonsson@lth.lu.se
046-222 09 03

 

Dummybild.

Elin Olander 

Biträdande programledare

elin.olander@design.lth.se
046-2223633