Hoppa till huvudinnehåll

Civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik

300 högskolepoäng · 5 år · Civilingenjörsexamen

Utbildningen

Som civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik arbetar du i framkanten av teknikutveckling och digitalisering. Du utvecklar och designar teknik för ett globalt informationssamhälle med användaren – och det mänskliga beteendet – i fokus. Du deltar i och leder projekt där komplexa tekniska system möter människans förutsättningar, möjligheter och behov.

Informations- och kommunikationsteknik står för den tekniska grunden i dagens digitaliserade samhälle. Metoder för att behandla, överföra och visa upp information utvecklas i snabb takt och tekniken får samtidigt en allt större roll i vardagens alla delar.

För att skapa en socialt hållbar teknikutveckling måste tekniken utvecklas, designas och anpassas till människor. Helt enkelt: Hur görs teknik som är lätt för människor att använda? Hur ska till exempel en pekskärm i en bil utformas för att inte störa körningen? Hur skapas röststyrd teknik som följer lagar om lagring och datasäkerhet?

Hur skapas tillgängliga webbplatser med funktioner som även ovana användare förstår? Utbildningen ger dig en bred allmänbildning inom mjukvaruutveckling och systemtänkande. Efter de tre första åren kan du välja mellan specialiseringar i interaktionsdesign, programvara, nätverksteknik eller datasäkerhet.

Du får en helhetssyn på hur olika tekniska delar samspelar i ett system, samtidigt som människan finns där som användare. Du förstår hela kommunikationskedjan: hur informationen bearbetas och skickas, hur olika kommunikationsnät är uppbyggda för att hantera informationsflöden samt hur användaren interagerar med tekniken för att tillgodogöra sig informationen på bästa sätt.

Karriär och framtid

Som civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik arbetar du med utveckling av framtidens IT-produkter och digitalisering. Din kombinerade kunskap i teknikutveckling och ditt användarperspektiv gör dig mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

Din yrkeskompetens kan kopplas till all sorts teknikutveckling och du får en förmåga att utvecklas i din yrkesroll i takt med att teknikens och samhällets behov av kunskaper och färdigheter förändras.

Du kan arbeta på allt från små startups till stora IT-företag, till exempel som teknisk expert, projektledare, utvecklingsansvarig, programmerare, IT-chef eller som forskare. Många inom ämnet blir tidigt projektledare eftersom helhetssynen på teknikprojekt finns där.

Bred utbildning som lönar sig

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.

Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 59 400 kronor.

De första tre åren består av grundläggande kurser i framför allt kärnämnena matematik, programmering, kommunikationsteknik och interaktionsdesign. Redan det första året kommer du i kontakt med alla kärnämnen, men får också möjlighet att praktiskt experimentera med programmering, kommunikationsteknik och interaktion i kursen digitaliseringsprojekt. De sista två åren profilerar du dig genom att välja en specialisering och valfria kurser.

Under hela utbildningen varvas teoretiska kurser med praktiska projektkurser, som utförs både enskilt och som grupparbeten. Sista terminen gör du ett examensarbete, ofta på ett teknikföretag i regionen.

Utbildningen ger träning i och förutsättningar för att utveckla kvalificerade kommunikationssystem samt förståelse för de principer och protokoll som bygger upp dessa. Du får även bred kunskap om säkerhet och sårbarhet och hur man konstruerar och analyserar säkerhetslösningar för system och nätverk.

Användarperspektivet är en viktig del i utbildningen, då det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden av personer med denna kunskap.

Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. 

Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.  

Utbildningen i Information- och kommunikationsteknik lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:

  • Minskad ojämlikhet
  • Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Som civilingenjör i Informations- och kommunikationsteknik har du mycket stor flexibilitet i ditt yrkesval, oavsett vilken av specialiseringarna du väljer att fördjupa dig inom.

Användbarhet, design och visualisering

Ger fördjupad kunskap om användarperspektiv för datorgränssnitt, både teoretiskt och praktiskt. Du kan läsa mer om utvärdering och utformning av moderna gränssnitt, lära dig om VR och AR, gå kurser om att visualisera komplexa data som kartor eller statistik samt lära dig mer om datorgrafik.

Kommunikationssystem

Specialiseringen handlar om avancerad datorkommunikation, med kunskap om hur systemen är uppbyggda och hur de fungerar och samverkar. Du får djupa kunskaper om fast och trådlöst internet, dataöverföring och optimering av datatrafik och kan bidra till utvecklingen av framtidens kommunikationssystem.

Programvaruteknik

Fördjupning avseende avancerad programmering och kunskap i hur man använder datorsystem för att lösa kvalificerade problem. Det ingår till exempel avancerade algoritmer och nya tillämpningar som språkbehandling och kompilatorteknik. Specialiseringen ger också stora möjligheter att fördjupa sig i AI och maskininlärning.

Programvarusystem

Fördjupning avseende utveckling av system av programvara, och hur man planerar och organiserar arbete med programvaruutveckling. Det kan vara projektledning, metoder för att underlätta framtagning av programvara, utvärdering av programvara och hur man undersöker förutsättningar och tar fram krav för vad som ska ingå i programvaran. AI och maskininlärning utgör också en del av denna specialisering.

Säkerhet

Fokuserar på hur säkerhetsproblem och sårbarheter uppkommer, upptäcks och förebyggs. Du lär dig hur säkerhet kan integreras i produkter och system som en del av deras design och hur risker kan analyseras och hanteras. Du får även kunskap om hur avancerade attacker kan utföras och vilka byggblock som används för att förhindra dem.

Anmäl dig till utbildningen

Behörighet

Grundläggande behörighet

samt

  • Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)
  • Fysik 2
  • Kemi 1

Examen

Civilingenjörsexamen i Informations- och kommunikationsteknik
Master of Science in Engineering, Information and Communication Engineering Technologies

Intervjuer

Stina Andreason. Foto.

Möjligheterna är enorma för både ens framtida arbetsplats och arbetsområde.

Stina Andreason, student

Under gymnasiet hade Stina inte något direkt favoritämne och tyckte därför det var svårt att välja universitetsutbildning. Men efter att ha praktiserat på nätverksföretaget Cygate, tänkte hon "om man har det logiska tänkandet, så är IT ett perfekt område”. Nu läser Stina Andreason LTH:s civilingenjörsutbildning informations- och kommunikationsteknik (InfoCom).

Varför InfoCom och Lund?

Efter att ha insett att IT var ett perfekt område för mig, tillsammans med att jag läste på lite om ämnet interaktionsdesign, fastnade jag för den här utbildningen. Att Lund blev mitt förstahandsval var en blandning av att jag verkligen ville till en typisk studentstad, och för att InfoCom i Lund erbjuder ämnet människa-teknik redan från år ett, vilket skiljer sig från andra liknande utbildningar.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det jag gillar med informations- och kommunikationsteknik är att det finns överallt. Du ser det överallt i din vardag och nästintill vartenda företag erbjuder något jobb inom IT. Möjligheterna är enorma för både ens framtida arbetsplats och arbetsområde. Det är även mycket mer kreativt än vad jag tror de flesta förstår och jag tycker det är väldigt roligt att få blanda de tekniska bitarna med kreativitet. 

Hur är det att studera på LTH?

Att plugga på LTH är fantastiskt! Det är så mycket mer än att bara plugga, det finns så otroligt mycket att göra och saker att engagera sig inom. Jag har suttit i styrelsen för datasektionens, som är en den av kåren, tjejförening D-Chip. Vi jobbar bland annat för att främja tjejers trivsel på sektionen. Jag har hunnit med två terminer som förman på en av Lunds studentnationer, där jag haft ansvar för att hålla i bruncher och anordna event. Alla dessa engagemang har varit otroligt kul, jag har lärt mig massor och det har gett mig så många nya, fantastiska vänner!

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag har ingen exakt bild av vad jag vill jobba med i framtiden. Jag vill testa på olika saker för att hitta något som jag verkligen tycker är kul. Min tanke är att börja jobba med programmering och utveckling, och eventuellt senare börja jobba mer med människor. Det finns så mycket möjligheter med utbildningen!

Har du några tips?

Mina tips till framtida studenter är att ha tålamod! Till en början tycker många att plugget är väldigt svårt, man har ingen riktig pluggteknik och det kan gå otroligt trögt. Men det kommer bli lättare med tiden.

Ha kul och njut!! Ta tillvara på tiden och gör saker som inte bara är relaterat till att plugga, engagera dig i något du tycker är kul! Man lär sig så otroligt mycket av att ha olika ansvar, och man träffar fantastiska människor längs med vägen. Ta tillvara på den chansen.

Läs hela Stinas berättelse 
Dölj Stinas berättelse 
Olle Landin. Foto.

Användbarhetskurserna var verkliga ögonöppnare – du måste anpassa världen efter hur folk använder tekniken, och inte låta tekniken i sig styra.

Olle Landin, medgrundare av FEO Media och appen Quizkampen

Jag valde InfoCom på grund av mitt intresse för media och kreativt skapande. Utbildningen innehåller en hel del kurser i kommunikation under de första tre åren, men genom att välja inriktning mot användbarhet och design i min master kunde jag fokusera på det jag tycker är mest spännande. 

Med en bra utbildning i botten har du mycket lättare att ta dig fram. Matte och den typen av kunskap hade till exempel varit jobbigt att lära sig i efterhand. Och användbarhetskurserna var verkliga ögonöppnare – du måste anpassa världen efter hur folk använder tekniken, och inte låta tekniken i sig styra. Som student har du även möjlighet att gå på olika typer av inspirationsföreläsningar utanför din utbildning. På det sättet fick jag inspiration av andra, bland annat när det gällde att starta eget.

Under studietiden började jag och tre kompisar göra appar tillsammans. Vi träffades en helg i månaden och försökte göra klart en app varje gång. Det blev inte jättebra kvalitet, men var ett bra sätt att komma igång. Efter något år föddes idén till appen Quizkampen och vi fokuserade på den under flera helger. Appen släpptes 2012, och blev en succé i Sverige direkt. Vi startade företaget i samma veva.

Självklart är det viktigt med en utbildning, men det räcker inte hela vägen. Du måste också ha tillämpat det du lärt dig, så passa på att göra det medan du pluggar. Jag kan varmt rekommendera lokala arrangemang av Game jams, där utvecklare träffas under en hel helg och gör spel och tävlar mot varandra i grupper. Se också till att arbeta med människor som kan annat än det du kan. Att ta fram en app eller ett spel kräver inte bara tekniskt kunnande, du behöver ta in många olika kompetenser, så som duktiga grafiker, någon som är bra på att skriva och så vidare.

Läs hela Olles berättelse 
Dölj Olles berättelse 
Olle Landin. Foto.

Kurser

Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.

Läro- och timplanen på Studentwebben LTH

Ämnesområden

  • Matematik 12%
  • Datasäkerhet 5%
  • Datavetenskap 10%
  • Interaktionsdesign 10%
  • Kommunikationsteknik 10%
  • Breddade ämneskunskaper 3%
  • Specialisering och valfria kurser 30%
  • Examensarbete 10%

Kontakt

Tobias Björklund. Foto.

Tobias Björklund

Studie- och karriärvägledare

tobias.bjorklund@lth.lu.se
046–222 71 38

 

Emelie Engström

Biträdande programledare

emelie.engstrom@cs.lth.se
046-222 88 99

 

Pablo Hernandez. Foto.

Pablo Hernandez

Programplanerare

pablo.hernandez@lth.lu.se
046-222 71 02

Kirsten Rassmus-Gröhn

Programledare

kirsten.rassmus-grohn@certec.lth.se
046-222 03 50